دندان نهفته چیست ؟
دندانهای یک نوزاد، از شش ماهگی شروع به حرکت به سمت بیرون میکند و با پاره کردن لثه، خارج میشود. مشابه همین اتفاق زمانی رخ میدهد که دندان دائمی قرار است جایگزین دندان شیری شود. اما گاهی دندان نمیتواند به طور کامل بیرون بیاید که در اصطلاح به آن دندان نهفته میگویند. به عبارت بهتر دندان نهفته، دندانی است که قسمتی از آن و یا حتی همه آن، در زیر لثه پنهان است و نمیتواند بیرون بیاید.
نهفتگی دندان معمولاً برای دندان عقل رخ میدهد. دندان عقل به عنوان سومین دندان آسیابی بزرگ در عقبترین قسمت دهان قرار دارد و در سنین بیست سالگی از لثه خارج میشود. اما ممکن است که این دندان در بافت لثه یا استخوان فک گیر کند و بیرون نیاید.
علت نهفتگی دندان، از این سه حالت خارج نیست؛ یا کوچکی بیش از اندازه فک عامل آن است و یا اینکه احتمالاً دندانها چرخیده و کج شده اند. به علاوه اگر دندانها جایگاه مناسبی نداشته باشند ممکن است نتوانند از لثه خارج شوند.
دندان نهفته، برخلاف تصور برخی از شما، بسیار رایج است. این عارضه، اغلب بدون درد است و مشکل خاصی در ابتدا ایجاد نمیکند. اما آنطور که کارشناسان میگویند، دندان نهفته، آرام آرام به دندانهای مجاور فشار میآورد و با هل دادن آنها را از صف خارج میکند. حتی ممکن است باعث تخریب ریشه یا تاج دندانهای همسایه شود.
اصلیترین پیامد نهفتگی دندان، ناهمراستایی دندانها است. معمولاً اگر دندان نیمه نهفته باشد، ذرات غذا و جرم و آلودگی در میان آنها حبس شده و با تحریک، زمینه را برای تورم لثه ایجاد خواهد کرد. علائم آسیبهای ناشی از دندان نهفته، ورم، قرمز شدن و ترشح چرک است.
اما وضعیت دندان نهفته چگونه مشخص خواهد شد؟ این سوال مهمی است که در پاسخ به آن باید بگوییم در ابتدا دندانپزشک، بافتهای متورم در دهان و به طور ویژه در آن قسمتی که دندان خارج نشده را مورد بررسی قرار میدهد. معمولاً اگر لثه روی دندان ورم کرده باشد و بعد از آن ترشح و حالا سفت شده باشد، نشان میدهد که دندان بیرون زده و مجدداً بازگشته است. با این حال برای بررسی دقیق وضعیت دندان نهفته، عکسبرداری با پرتو ایکس لازم است.